Akbank, Türkiye’nin ilk defa tamamı yurt dışı yerleşik nitelikli yatırımcılar tarafından satın alınan Basel III uyumlu ilave ana sermaye tahvil ihracını gerçekleştirdiğini duyurdu. Vadesiz ve 5. yıldan sonra erken itfa opsiyonuna sahip, 600 milyon dolar tutarındaki işlemin kupon oranı yüzde 9.37 olarak belirlendi. Yapılan açıklamaya göre ihraca yurt dışında yaklaşık 200 yatırımcıdan 3.7 milyar dolar tutarında talep geldi.
Tahvil ihracına ilişkin yaptığı açıklamada Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı, “Akbank olarak uluslararası piyasalarda edindiğimiz saygınlığımız ve yarattığımız güvenle başarılı ve öncü bir işleme daha imza atmaktan gurur duyuyoruz. Tahvil ihracımıza gösterilen ilginin ülkemizin ekonomi yönetimine ve bankacılık sektörüne olan güveni de gösterdiğine inanıyoruz” dedi.
Uluslararası standartlar
Akbank Genel Müdürü Kaan Gür ise şu açıklamayı yaptı:
“Akbank olarak mevcut sermaye yeterlilik oranımızla Türkiye’nin en güçlü bankalarından biri konumundayız. Söz konusu ihraç da tamamlandığında, uluslararası standartlarda yüksek olan mevcut sermaye yeterlilik oranımıza yaklaşık yüzde 1.3 seviyesinde olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. 2024 yılında Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Asya bölgesinde ihraç edilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olma özelliğini taşıyan ihracımız Türkiye’de şimdiye kadar ana sermaye işlemine ödenen en düşük primle ihraç edilmiştir.”
HEDEF, GLOBAL İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ
Akbank LAB, yenilenen inovasyon merkezini Girişimcilik Haftası’nda açtı. Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, “2023’te 700’ü aşkın teknoloji girişimi ile iletişim halindeydik. Geliştirdiğimiz yeniliklerle nesnelerin interneti, giyilebilir temassız ödeme, mobilite gibi alanlarda ilkleri müşterilerimizle buluşturduk. Önümüzdeki dönemde Akbank LAB, global çapta ‘inovasyon ve girişimcilik merkezi’ olma yolculuğunu güçlenerek sürdürecek” dedi. Yüce amaçlarının Akbank’ı yenilikçi teknoloji ve finans girişimlerinin ilk tercihi ve en güvenilir çözüm ortağı yapmak olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: “Dolayısıyla bu yenilemeyi Akbank kültürü ve gelişim stratejisinin bir sonucu olarak görüyoruz. Akbank LAB 2024 yılında, finansal teknolojilerin geliştirilmesi, en yeni dijital çözümlerin araştırılması, geleceğin öncü teknolojileriyle deneyimlerin paylaşılması ve yenilikçi iş modellerinin geliştirilmesi gibi faaliyetlerini çok güçlü bir şekilde sürdürecek.”